Franciscus Huis Weert genomineerd
Bron: Dagblad de Limburger
Tekst: Pieternel Kellenaers
Weert wil monumentenlijst uitbreiden, ook met bijna gesloopte mouttoren
Weert wil de lijst gemeentelijke monumenten uitbreiden. Geselecteerd zijn 39 objecten, waaronder ook de mouttoren van de oude Wertha-brouwerij die aan de sloopkogel is ontsnapt.
Als een meerderheid van de gemeenteraad in 2017 niet had tegengesputterd, had de mouttoren van de voormalige Wertha-brouwerij wat college en ontwikkelaars betreft al platgelegen. Nu is de Werthatoren, die dankzij twee Weerter ondernemers wordt omgebouwd tot biermuseum met bed and breakfast, kandidaat voor de gemeentelijke monumentenlijst. De toren (gebouwd van 1925-1949) verdient bescherming als overblijfsel van de industriële bouw aan deze kade van de Zuid-Willemsvaart en als onderdeel van het oeuvre van architect Pierre Weegels, zo betoogt bureau Klement Rentmeesters in een inventarisatie die in opdracht van de gemeente is gemaakt.
Foto: archief Jeroen Kuit
De Helmonder
In totaal worden 39 objecten toegevoegd en 4 afgevoerd. Zo verliest het grensmonument de monumentenstatus omdat op de originele plek (Geuzendijk) een replica staat. Niet beschermd en nu wel genomineerd zijn bijvoorbeeld de kerk en pastorie van Laar, het hospice, het Franciscushuis, het buitenverblijf van pensionaat St. Louis aan de Ittervoorterweg, de oude scheepswerf, het geboortehuis van de Weerter verzetsleider Frans Nies (1913-1944) en Villa Beeren aan de Eindhovenseweg (vanwege leegstand lange tijd in de volksmond ‘het spookhuis’ genoemd, red.). Ook de met sloop bedreigde boerderij (nu atelier) De Helmonder is op verzoek van lokale erfgoedorganisaties aan de lijst toegevoegd.
Foto: De Limburger
Wederopbouw
Met de extra monumenten ontstaat meer evenwicht. Zo kende Weert nog weinig naoorlogse monumenten. Vijf ‘Oostenrijkse woningen’ in de wijk Fatima, verschenen in het kader van de wederopbouw, zijn daarom genomineerd. Ook de munitiebunkers die in de tijd van de Koude Oorlog op het kazerneterrein zijn aangelegd, verdienen volgens de gemeente bescherming.
Kijk voor een compleet overzicht op de website van Erfgoedhuis Weert.