Bijzondere stemlocatie aan de Biest

Maatregelen in het stembureau

Afgelopen woensdag 17 maart 2021 vonden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Vanwege het coronavirus waren het bijzondere verkiezingen, die iets anders zijn verlopen dan we gewend zijn.

Om de verkiezingen zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen, werden er een aantal maatregelen genomen in de stembureaus. Om de afstand te kunnen garanderen is er gezocht naar alternatieve locaties.
Het Franciscus Huis Weert aan de Biest was zo een bijzondere stemlocatie.

 

Corona opstellingen

     

Franciscus Huis in Weert ingericht als extra schoollocatie voor leerlingen van Philips van Horne

Franciscus Huis in Weert ingericht als extra schoollocatie voor leerlingen van Philips van Horne
De voormalig kerk is ingericht als klaslokaal, met de kenmerkende glas-in-loodramen als fraaie achtergrond.

Om extra ruimte te creëren voor leerlingen van het Philips van Horne in Weert is het Franciscus Huis tijdelijk ingericht als leslocatie.

De voormalig kerk is daarom ingericht als sfeervol klaslokaal, met de kenmerkende glas-in-loodramen als fraaie achtergrond.
De school hoopt op 4 maart de eerste leerlingen te kunnen ontvangen voor fysieke lessen.

L1mburg centraal: Les in een kerk

Klik hier voor de website van L1

Klik hier voor de video

Les krijgen in een kerk. Dat is in Weert nodig om iedereen tegelijk corona-proof naar school te kunnen laten gaan.

Vijf klassen van Philips van Horne Scholengemeenschap melden zich de komende tijd in een voormalige kerk. Klonk er vroeger religieuze koormuziek of hield de pastoor er een preek….nu zijn er voornamelijk kinderen en leraren te horen…

Scholen bedenken creatieve oplossingen in zoektocht naar extra ruimte

Pauzeren in circustent; scholen bedenken creatieve oplossingen in zoektocht naar extra ruimte
De leerlingen verkiezen het zonnetje boven de circustent voor de pauze.Afbeelding: Peter schols

Op zoek naar extra ruimte komen scholen met innovatieve oplossingen. In Weert geven ze les in een oude kerk. Op het Broekhin College in Roermond kiezen ze voor ‘pauzeren in een heuse circustent’.

Met een bevreemdende blik kijken de langslopende leerlingen naar de grote circustent die aan de achterkant van het Broekhin College in Roermond is neergezet. Binnen staan een paar gymbankjes en aan de zijkant en is een stapel stoelen neergezet. Twee branieschoppers flitsen er op een scooter doorheen op weg naar de uitgang van de fietsenstalling. Een waaghals is in de paal geklommen.

Het is een ‘alternatieve aula’ voor de 650 leerlingen die sinds deze week elke dag naar school komen. ‘Pauzeren in een heuse circustent’, kondigde de school aan. Een extra ruimte, zodat de kinderen afstand kunnen houden. Innovatieve oplossing zijn nu eenmaal gevraagd in coronatijd. Zo geven ze op het Philips van Horne in Weert les in het Franciscus Huis, een oude kerk.

Perfect day
Heidi Reer, officemanager van Broekhin: „Het is een beetje zoeken. In de lerarenkamer – normaal gesproken verboden terrein voor leerlingen – wordt bijvoorbeeld lesgegeven nu. En ze kunnen ook niet allemaal binnen pauze houden. Met zo’n tent creëer je toch een plek voor in de pauzes.”

Met name voor als het slecht weer is, voegt ze er vlug aan toe. Nee, veelgebruikt is de tent nog allerminst. De verklaring draagt Reer op haar shirt: ‘Today is a perfect day’, is te lezen. Het is heerlijk lenteweer. De leerlingen eten een boterham op een bankje in de zon of trappen een balletje op het sportveld.

Dromen
Ook Ivo, Lars en Jelle, derdeklassers van het vwo, genieten van de pauze voorafgaand aan hun laatste lesuur. „Het is leuk om weer op school te zijn. Om elkaar te zien en de lessen normaal te kunnen volgen”, zegt Ivo. En dat de school heeft nagedacht over een oplossing als een tent, is fijn, maar om daar nu in te gaan pauzeren? Lars: „Nee, met dit weer zitten we toch liever buiten.”

Zo is de kreet ‘Yes! Wij durven weer te dromen van leven in onze school!’, waarmee Broekhin vorige week de eerste ‘normale lesweek’ aankondigde, nog niet van toepassing op de tent. Reer: „Maar de weervoorspellingen geven aan dat het alweer minder gaat worden. Ik denk dat de leerlingen blij zijn als ze dan droog kunnen zitten.”