Geert Bierling (orgel) Vivaldi 12 juli 20.00u
Een warme zomer met Vivaldi
Geert Bierling, orgel
Vrijdag 12 juli 2024, 20.00 uur, Franciscus Huis te Weert
Antonio Vivaldi 1678-1741
Quattro Stagioni – De Vier Jaargetijden
La Primavera / De Lente
Concerto Nr. 1 in D gr. terts Op. 8, RV 269
Allegro
Largo e pianissimo sempre
Danza Pastorale: Allegro
L’Estate / De Zomer
Concerto Nr. 2 in g kl. terts Op. 8, RV 315,
Allegro non molto
Adagio e piano – Presto e forte
Tempo impettuoso d’Estate
L’Autunno / De Herfst
Concerto Nr. 3 in F gr. terts Op. 8, RV 293,
Allegro
Adagio molto
La Caccia
L’Inverno / De Winter
Concerto Nr. 4 in f kl. terts , Op. 8, RV 297
Allegro non molto
Largo
Allegro
Vivaldi componeerde in 1723 zijn “Quattro Stagioni” voor strijkers en basso continuo en liet de orkestpartijen twee jaar later in druk verschijnen. De vier virtuoze Vioolconcerten zijn inmiddels wereldberoemd en worden jaarlijks door talloze barok ensembles uitgevoerd. Tijdens het concert van vanavond klinken de vier Concerten echter niet in de oorspronkelijke bezetting voor soloviool, strijkers en continuo, maar in een sprankelende en meeslepende bewerking voor orgelsolo, gemaakt en uitgevoerd door Geert Bierling. Hij liet zich bij het arrangeren inspireren door de manier waarop Bachs zijn clavecimbel- en orgeltranscripties maakte van instrumentale muziek van zijn vriend, de jonge Prins Ernst Sachsen von Weimar en zijn collega’s Vivaldi en Marcello.
De fluitende en fladderde vogels die de Lente aankondigen, de broeierige Zomer met haar onweer, de jachttaferelen in de Herfst, en het Winterse krakende ijs. Al deze taferelen die Maestro Vivaldi beschreef in Vier Sonnetten en waarvan de tekst in zijn originele partituur staat afgebeeld, zijn tijdens dit concert niet alleen te horen maar ook werkelijk te zien!
Prachtig in beeld gebracht op het filmdoek met kleurrijke Video Animaties van de Vier Jaargetijden van Arthur Bueno.
Geert Bierling (1956) studeerde de hoofdvakken orgel, piano en clavecimbel aan het Rotterdams Conservatorium en beiaard aan de Hoge School voor de Kunsten te Utrecht. Op zijn achttiende jaar werd hij vaste bespeler van het historische Bätz/Witte orgel in de Oude of Pelgrimvaderskerk te Rotterdam Delfshaven. In deze kerk voerde hij Bachs het gehele orgel-oeuvre uit. Ook werden concertreeksen gewijd aan het orgel-oeuvre van Händel, CPE Bach, Mendelssohn, Frank, Widor, Vierne, Guilmant en Reger. Geert Bierling is eerste prijswinnaar van het Albert Schweitzer Orgelconcours (1978), won de derde prijs op orgelpositief tijdens de internationale orgelwedstrijd in het kader van het Festival Musica Antiqua in Brugge. Hij nam drie jaar later in diezelfde stad deel aan het internationaal Bachconcours en behaalde een eervolle vermelding en werd in 1989 onderscheiden met een zilveren medaille door de Parijse Academie ‘Arts, Sciences, Lettres’ voor zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. In 1990 werd hij stadsbeiaardier van Rotterdam en in 1996 werd hij aangesteld als stadsorganist van Rotterdam en bespeelde tot zijn pensionering ruim vijfentwintig jaar het Standaart-Concertorgel in de Burgerzaal van het Stadhuis en het vier klaviers Flentrop orgel in Concertgebouw De Doelen.
Als programmeur introduceerde hij in de Doelen de spraakmakende orgelserie ‘Concerts Populaires’.
Naast het uitvoeren van het grote orgelrepertoire voerde hij op ‘zijn’ Doelenorgel in de afgelopen jaren ruim twee honderd eigen gemaakte orgeltranscripties uit van barokke en symfonische orkestwerken.
Tijdens zijn afscheidsconcert op 6 juli 2022 in het Rotterdamse stadhuis werd hij onderscheiden met de Erasmusspeld, een onderscheiding die in 1979 door de gemeente Rotterdam werd ingesteld. De speld is vernoemd naar de humanist Desiderius Erasmus (1466-1536) en wordt uitgereikt aan personen die zich lange tijd op sociaal, cultureel, economisch of sportief gebied verdienstelijk hebben gemaakt voor de Rotterdamse samenleving,
Vele jaren was hij hoofdvakdocent orgel en clavecimbel aan het Fontys Conservatorium te Tilburg. Deze functie legde hij in 2009 neer om meer tijd te kunnen besteden aan onderzoek naar de achttiende-eeuwse klaviertranscripties rondom Bach, Händel, Walther & Vivaldi en de uitvoering daarvan. Geert Bierling was tot 2014 als artistiek leider verbonden aan het Festival Rotterdamse Orgeldagen. Als clavecinist, organist en harmoniumspeler trad hij de afgelopen jaren regelmatig op als solist en in ensemble verband met musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Sinfonia Rotterdam en het New Trombone Collective. Daarnaast is Geert Bierling ook actief als improvisator op orgel, piano en harmonium bij klassieke zwijgende films. www.geertbierling.nl