Vierde editie van Eten met Franciscus: Samen aan tafel voor verbinding.

Op 2 oktober 2024 nodigt het Franciscus Huis Weert u uit voor de vierde editie van Eten met Franciscus. Dit bijzondere evenement, dat plaatsvindt tijdens de Week tegen Eenzaamheid, biedt een unieke gelegenheid om samen te komen, te genieten van een heerlijke maaltijd en te luisteren naar prachtige muziek. Van 11:00 uur tot 14:00 uur zal het Franciscus Huis gevuld zijn met gezelligheid en saamhorigheid.

Eten met Franciscus staat bekend om zijn motto: een tafel voor iedereen. Dit jaar ligt de focus nog meer op verbinding en samenzijn. We weten dat velen behoefte hebben aan contact en een luisterend oor. Dit jaar zal Troubadour Rop akoestisch optreden, waardoor er voldoende gelegenheid is voor gesprek en samenzijn. Hij zal langs de tafels lopen en elke tafel een intiem mini concertje geven, wat zorgt voor een gezellige en ontspannen sfeer. De leerlingen van Het Kwadrant verzorgen, net als voorgaande jaren, de maaltijd. Ze maken heerlijke broodjes en soep en nemen samen met de vele vrijwilligers de bediening op zich. Deze samenwerking tussen verschillende generaties versterkt de gemeenschapszin en creëert nieuwe verbindingen. Dankzij een gemeentelijke subsidie en de steun van lokale ondernemers kan dit evenement georganiseerd worden. Hun bijdragen, zowel financieel als in producten, tonen de betrokkenheid van de lokale gemeenschap.

Doe mee en win kaarten
Franciscus Huis Weert geeft dit jaar 3 x 2 kaarten weg aan degenen die een bijzonder verhaal hebben over waarom zij iemand willen uitnodigen. Kent u iemand die behoefte heeft aan contact? Wilt u een buur, vriend of familielid verrassen met een gezellige middag? Stuur uw aanmelding met verhaal naar info@franciscushuisweert.nl en maak kans op gratis kaarten.

Praktische informatie

  • Datum: Woensdag 2 oktober 2024
  • Locatie: Franciscus Huis Weert, Biest 43a, Weert
  • Aanvang: 11:00 uur
  • Afsluiting: 14:00 uur
  • Entree: € 5,00 per persoon

Kaarten bestellen
Kaarten zijn verkrijgbaar bij Bruna Weert, Markt 11-13, of te bestellen via info@franciscushuisweert.nl. Vermeld uw naam en het aantal kaarten dat u wenst in uw e-mail en u ontvangt een bevestiging van de organisatie.

Een andere kijk op herbestemming ‘We leggen hier nog steeds een verbinding tussen hemel en aarde’

Bekijk het artikel online:
Een andere kijk op herbestemming: ‘We leggen hier nog steeds een verbinding tussen hemel en aarde’ – Katholiek Nieuwsblad

Open het artikel in pdf:
KN_41-24_LR_kort

 

 

Grandioos openingsconcert van Orgelfestival Limburg

De Orgelkring Franciscus Huis Weert had dit jaar de eer om het openingsconcert van het Orgelfestival Limburg 2024 te mogen openen en deed dit vrijdagavond 7 juni met een spetterende productie. Na een welkom door de voorzitter van de Orgelkring Weert Thijs Hendrix, werd door voorzitter Frans Jespers van de Orgelkoepel Limburg SOL, kort het woord gevoerd. Deze feliciteerde de Orgelkring Weert en sprak lovende woorden uit over de voortrekkersrol die Weert in Limburg vervult op orgelgebied.

De Limburgse deputé en waarnemend gouverneur Léon Faassen verklaarde, na een toespraakje over het Limburgs Cultureel erfgoed, formeel het Orgelfestival Limburg 2024 voor geopend. De Orgelkring Franciscus Huis Weert, die dit jaar haar 10-jarig bestaan viert, had hiervoor een heel bijzonder concert opgetuigd. Enerzijds de unieke combinatie orgel en bandoneon en anderzijds de eigentijdse programmering met prachtige latijn-Amerikaanse melodieën, een combinatie die je normaal niet op een orgel verwacht.

De ruim 190 bezoekers van diverse orgelkringen uit heel Limburg,, samen met het Weerter publiek, waren vrijdagavond getuige van een uniek en spectaculair concert dat onder de titel “Battle of the Organs” werd “uitgevochten” tussen het grote Vermeulen-orgel van het Franciscus Huis Weert en de veel kleinere bandoneon. De organist van de Grote Kerk te Breda, Aart Bergwerff en de Argentijnse bandoneonist Santiago Cimadevilla presenteerden zich als echte meesters op hun instrument en het was voor het publiek een genot om, samen met de sprankelende muziek, de uitvoerenden aan het werk te zien op het grote beeldscherm.

De orgelkring Franciscus Huis Weert kan met dit evenement terugzien op een geslaagd jubileumconcert dat, getuige de vele positieve reacties, voor herhaling vatbaar is.

Dat kan al op korte termijn, want op vrijdagavond 12 juli a.s. bespeelt de Rotterdamse Stadsorganist Geert Bierling  het orgel van het Franciscus Huis met een uitvoering van “De Vier Jaargetijden” van de Italiaanse componist Vivaldi. Het orgelspel wordt ook dan weer ondersteund door beelden van de organist en bijpassende filmtrailers.

Iedereen is van harte welkom, toegang zoals altijd: vrije gave.

Foto: Theo van de Winkel via Weertdegekste.

Meer info over het openingsconcert

Video Orgelkring Franciscus Huis Weert bestaat 10 jaar

De Orgelkring Franciscus Huis Weert bestaat tien jaar. Sinds 2015 organiseerde de kring bijna jaarlijks een of meerdere concerten. Hierbij werden er vaak verrassende muzikale combinaties gemaakt. Zo was het orgel onder andere te horen samen met een blazersensemble, een koperkwintet en cello. Maar ook in samenspel met tango en zelfs breakdance bleek het geen valse combinatie.

(lees verder onder de video)

 

Concertwaardig
De orgelkring ontstond nu zo’n tien jaar geleden nadat de Ospelse ondernemer Thijs Hendrix Het Franciscus Huis had gekocht. Hij benaderde organist Henk Sieben met de vraag wat te doen met het orgel dat zich in het voormalig kerkgebouw bevond. Sieben adviseerde het instrument grondig te laten opknappen. Dat geschiedde.

Sieben: “En toen hebben we besloten, Jos Hendrikx en ik (beide heren waren toen ook al actief in de Orgelkring Nederweert, red.), om een orgelkring op te richten. Dat was in 2014 ..”. Het Franciscus Huis werd logischerwijs het thuishonk van de Weerter orgelkring. “.. De akoestiek is geweldig in dit gebouw. Daarnaast is het orgel echt concertwaardig.”

Verrassende combinaties
Op 14 augustus 2015 vond het eerste orgelconcert plaats. Een vol Franciscus Huis werd getrakteerd op een orgelconcert in combinatie met een koperkwintet. Later wisten diverse organisten het publiek te verrassen met muzikale samenwerkingen met bijvoorbeeld bariton Jiang Shagron, het Weerter Mannenkoor en dansschool Fresh. In september vorig jaar stond het tot nu toe laatste concert, een samenspel tussen organist Aart Bergwerff en cellist Joachim Eijlander, op het programma.

Start orgelfestival
Aanstaande vrijdag, 7 juni, is het in het Franciscus Huis tijd voor de volgende combinatie. Sieben: “Het is een jubileumconcert en tevens de opening van het Orgelfestival Limburg.” Frans Jespers, voorzitter van de Stichting Samenwerkende Orgelvrienden Limburg, die dit festival organiseert, is blij dat de opening dit jaar in Weert plaatsvindt. “Het festival is ons jaarlijkse hoogtepunt. Dit jaar zijn er meer dan zestig concerten en activiteiten in vijf weken tijd.”

Sieben: “Dan gaan we helemaal op de Zuid-Amerikaanse toer met tango-werk. Aart Bergwerff, sinds 2012 organist van de Grote Kerk in Breda, zal samen met de Argentijnse bandoneonist Santiago Cimadevilla het publiek trakteren op een passievol concert. Onder andere ‘Adios Nonino’ komt voorbij. Bergwerff speelde dit in 2002 samen met Carel Kraayenhof tijdens het kerkelijke huwelijk van toenmalig kroonprins Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta. Maar er is, volgens Sieben, meer aanstaande vrijdag: “Johann Sebastian Bach komt ook voorbijvaren. Maar dat in de luwte, we vinden wel dat die erbij hoort .. Er wordt trouwens zowel solo, als samen gespeeld.”

Voor iedereen toegankelijk
Het concert begint om 20.00 uur. Om het voor iedereen zo toegankelijk mogelijk te houden wordt er geen entreegeld gevraagd. Bezoekers kunnen na afloop wel een vrijwillige bijdrage achterlaten. Met de eventuele opbrengst worden toekomstige orgelconcerten gefinancierd.

Meer over het Orgelfestival Limburg, met onder andere het programmaboek en informatie over het zelf bespelen van een orgel, is te vinden op de website van de Samenwerkende Orgelvrienden Limburg. Jespers: “En we hebben een mooi festivalboek. Dat wordt vrijdag gepresenteerd en dan liggen er grote stapels klaar die meegenomen mogen worden.”

In bovenstaande video vertelt Frans Jespers, voorzitter van de Stichting SOL, hoe bijzonder het orgel in de voormalige Franciscuskerk is. Met Henk Sieben van de orgelkring blikken we kort terug op tien jaar Orgelkring Franciscus Huis Weert.

Bekijk de video: https://youtu.be/N5ZbvMlYnMY