Imposante afsluiting jubileumjaar van Orgelkring Franciscus Huis Weert

Vrijdagavond 12 juli vond voor Weert de afsluiting plaats van het orgelseizoen 2024. De voorzitter van de orgelkring Weert, Thijs Hendrix, mocht in het Franciscus Huis ruim honderd belangstellenden welkom heten voor dit tweede en laatste orgelconcert in 2024.

Het concert, dat tevens een van de laatste concerten was binnen het Orgelfestival Limburg 2024, werd uitgevoerd door de Rotterdamse organist Geert Bierling. Jarenlang was hij de vaste bespeler van het vier klaviers-orgel van concertgebouw “De Doelen”. In Weert mocht hij, ondanks het kille weer buiten, in ieder geval binnen rekenen op een warme belangstelling.

Het programma was getiteld “Een warme zomeravond met Vivaldi en Bach”. De uitgevoerde muziekstukken, allemaal orgelbewerkingen van orkeststukken waren door de organist zelf fantastisch ‘omgebouwd’ tot volwaardige orgelpartijen. Dit is voor orgel heel goed mogelijk omdat dit instrument, met haar vele stemmen, al een orkest op zich is.

De inleiding en toelichting op de verschillende muziekstukken door Geert Bierling, vóór- en tijdens de uitvoering, sprak de aanwezigen zeer aan en was voor de meeste bezoekers een echte eyeopener waardoor hun inleving tijdens de muziekuitvoering nog een extra dimensie kreeg.

Vivaldi’s meesterwerk “de vier jaargetijden” werd door de organist prachtig vertolkt en dit werd nog eens extra ondersteund door professionele filmbeelden van de vier seizoenen. Aan het oorspronkelijke Vivaldi-concert had de organist, als prelude nog een vijftal, eveneens door hem bewerkte stukken van J.S. Bach toegevoegd. Vlotte frisse melodieën die door het publiek, dat uit Weert en omgeving en heel Midden-Limburg afkomstig was, zeer werd gewaardeerd.

Al met al een prachtige afsluiting van het Weerter Orgelseizoen 2024. Het bestuur gaat, na dit succesvolle jaar, binnenkort weer voortvarend aan de slag met voorbereidingen voor de concerten in het volgend jaar 2025. De orgelconcerten in het Franciscus Huis Weert worden altijd uitgevoerd door professionele musici van naam en zijn voor iedereen op een betaalbare manier toegankelijk.
Voor meer informatie en/of contact: www.orgelkring-weert.nl